Waarom glasvezel niet meer te ontwijken is in 2021
Mensen die geboren zijn in een jaar dat begint met een twee, kunnen zich nauwelijks voorstellen dat hun ouders via een telefoonlijn, met behulp van een modem, moesten inloggen op het internet. Tergend langzaam surften we destijds van de ene website naar de andere en het downloaden van een complete speelfilm duurde uren, zo niet dagen. Anno 2021 is zoiets eerder een kwestie van seconden, mede dankzij de komst van het glasvezelnetwerk. Al meer dan een derde van alle huishoudens heeft toegang tot glasvezel en het verder uitbreiden van dit netwerk vordert gestaag. Thuis is het voor internet en tv vooralsnog een mooie optie, maar voor bedrijfsmatige toepassingen kunnen we allang niet meer om glasvezel heen.
Inhoudsopgave
Snelheid belangrijk
Veel nieuwe technieken zijn gebaseerd op een supersnelle verbinding met het internet. Denk maar eens aan de zelfrijdende auto’s. Op diverse locaties wordt hiermee geëxperimenteerd, maar dergelijke systemen kunnen uitsluitend goed functioneren wanneer ze in staat zijn om in fracties van seconden informatie uit te wisselen met andere systemen. Hiervoor is supersnel internet nodig en het 5G-netwerk voorziet hierin. Dat is weliswaar een draadloos netwerk, maar de zendmasten die hiervoor worden gebruikt, zullen uiteindelijk hun signalen leveren aan het bekabelde netwerk om verbinding met het internet te kunnen maken. Dit is waar het glasvezelnetwerk een belangrijke rol gaat spelen. Zeker in de toekomst, want bedenk je eens hoeveel extra capaciteit er nodig is als straks elke auto een permanente internetverbinding nodig heeft!
Geografische verschillen
Je zou verwachten dat in het westen van het land, waar meer mensen wonen en ook meer bedrijven gevestigd zijn, de dekkingsgraad van glasvezel het hoogst is. Ga je echter op de kaart van Nederland de hoeveelheid aansluitingen op glasvezel vergelijken per provincie, dan concludeer je al snel dat het tegendeel het geval is. Juist in het oosten is de dekking beter dan in het westen. Het lijkt een kwestie van tijd te zijn, de verwachting is dat nog dit jaar de grens van drie miljoen aangesloten huishoudens zal worden overschreden, daarmee is dan bijna veertig procent van glasvezel voorzien. Dat wil overigens niet zeggen dat ook iedereen er daadwerkelijk gebruik van maakt. Je hebt natuurlijk als consument zelf de vrije keus of je internet via het glasvezelnetwerk betrekt of bijvoorbeeld via de traditionele telefoon- of televisiekabels. Geleidelijk zullen naar verwachting steeds meer mensen gaan kiezen voor de glasvezeloptie.